Unutkanlık Bitkisel Tedavi.
Doğanın bize sunduğu ifalı bitkiler unutkanlığın tedavisindede kullanılmaktadır. Bu ürünler ve kullanımı aşağıda belirtilmiştir:
*Ginko Biloba: Hafızayı kuvvetli tutmasıyla bilinen ginkgo bilobanın yapraklarındaki maddeler kılcal damarlardaki kan dolaşımına destek olmaktadır. Kılcal damarlardan bol oksijenli kan geçmediği takdirde zihinsel güç giderek kaybolur. Kan dolaşımı yetersizse, ne kadar çaba gösterilirse gösterilsin düşünmekte zorluk çekilir. Ginkgo Biloba kan dolaşımını harekete geçiren en önemli doğalseçenektir.
Ginko biloba bitkisi beyindeki kan dolaşımını hızlandırır. Kısa dönem hafızayı artırıcı etkisiyle algılama zorluğunun giderilmesinde yardımcı rol oynar.
Ginkgo Bilobanın günlük kullanım dozu 80-150 mg arasındadır.
Ginkgo bitkisinin çay olarak kullanımının herhangi bir etkisi yoktur. Ginkgo biloba yaprak ekstresi olan kapsüllerin kullanılması gerekir. Bazı ginkgo ürünlerinde yaprak ekstresi yerine yaprak tozu bulunmaktadır. Bu tür ürünlerin kullanılmaması gerekir.
*Ginseng: Ginseng bitkisin zihinsel yorgunluğu giderici, dikkati artırıcı, hafızayı kuvvetlendirici ve algılamayı hızlandırıcı özellikleri vardır. Yapılan araştırmalar ginsengin dikkati artırıcı ve algılama işlevleri üzerindeki olumlu etkilerini göstermiştir.
Yapılan çalışmalara göre ginseng bitkisi sinir sistemini uyararak refleksleri hızlandırıp, hız ve dikkati artırıcı etki göstermektedir. Ancak kafein gibi fazla uyarılma, sinirlilik ve sonrasında bitkinlik gibi olumsuz etkilere sahip olmadığı belirtiliyor.
Ginseng konsantrasyon bozukluğunda ve iş kapasitesinin artırılması amacıyla yaygın olarak kullanılan bir bitkidir.
Günlük kullanım 200-400 mg ginseng kök özütüdür.
Ginsengin sürekli olarak değil arasıra kullanılması gerektiği belirtiliyor. Rusyada yapılan araştırmalarda 20 gün kullanılıp sonra birkaç hafta ara verilmesi tavsiye edilmiştir.
Hipoglisemi hastaları kullanmamalıdır.
Ginsengin kan sulandırıcı ve kan şekerini düşürücü etkisi olduğundan kan sulandırıcı ve de diyabet ilacı kullananların dikkatli olması gerekir.
Şeker ve boyar madde içermeyen ginseng ürünü tercih edilmelidir.
Ginseng tavsiye edilen doz ve sürelere uyulduğunda yan etkisi yoktur. Ancak ginseng kullanırken kullanılan ürünün kalitesinden emin olmak gerekir. Ginseng etiketiyle satılan birçok ginseng takviyesinin içeriğinde ginseng bazen hiç çıkmadığı gibi bazen de yetersiz oranda çıkmıştır. Bazı ginseng ürünlerinin içerisinde de başka maddeler (kafein) olduğu görülmüştür.
*Kolin (Choline) Yaşlanmayla nedeniyle oluşan hafıza kayıplarında kolinden zengin beslenme hastalığın seyrinde gerileme sağlayabilir.
Kolin hafıza gibi birçok beyinsel fonksiyonda rol oynayan asetilkolinin üretilmesinde gerekli bir moleküldür. Beyin akson adı verilen uzun lifler tarafından bağlanan milyonlarca nöron ya da hücre içerir. Bu hücreler nörotransmitter denilen kimyasallar vasıtasıyla birbirleriyle iletişim kurarlar. Beyin hafıza fonksiyonunda rol oynayan bir nörotransmitter olan asetilkolini yapmak için kolini kullanır.
Asetilkolin için gerekli olan kolin, bağırsaklarda kolayca emilir ve kan-beyin bariyerini geçerek beyindeki kimyasalfonksiyonlarda görev alır. Boston Üniversitesi Tıp Okulu’nda yapılan ve sonuçları American Journal of Clinical Nutrition adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre; yeteri kadar kolin alan kişilerin beyinlerinde, demansa bağlı olarak ortaya çıkan değişikliklere rastlanma oranı daha az olmaktadır. Yüksek oranda kolin tüketen insanlar üzerinde yapılan beyin taramalarında, bu kişilerde, inme ve demans gibi beyin damarlarıyla ilgili oluşan ‘beyaz madde hiperintensite’ alanlarının daha düşük oranda görüldüğü saptanmıştır.
Günlük dozu 250mg – 1000mg arasında değişir.
*Omega-3 Omega-3 EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) içerir. Omega 3le ilgili araştırmalar bellekle ilgili bozuklukların önlenmesinde yararlı olabileceğini gösteriyor. Maryland Medical Center‘a göre Omega-3 eksikliği hafıza sorunlarına neden olabilir.
*B Vitaminleri B vitaminleri, beyni strese karşı korur, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu etkiler. B grubu vitaminlerin eksikliği hafıza ve zeka performansının zayıflamasına yol açar.
B vitamini sinir sistemini koruyucu etki gösterir. Eksikliğinde unutkanlık görülür.
Beynin gıdası olarak adlandırılan folik asit hafıza ve zihni kuvvetlendirir.
B12 vitamini eksikliği unutkanlığa neden olur. Hayvansal besinleri yeterli miktarda tüketmeyenlerde B12 eksikliği görülüyor. B12 hafıza ve konsantrasyonu
geliştirmede yardımcıdır. Eksikliği düzeltilemezse sinir siteminde geri dönüşümsüz hasara neden olur.18 01 2013 UnutkanlıkTedavisi ve Unutkanlığa Ne İyi Gelir? |
Etiketler: Unutkanlık, hafıza, kaybı, bursa, doğadanderman, bitkisel, zihin, bunama, ahmet, maranki, saraçoğlu, doğadan derman