Romatizma Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri
Toplumun büyük çoğunun derdi olan romatizmanın tedavisi ve tedavi yolları ile ilgili yazımız aşağıdadır.
Romatizma tedavisi genellikle fizyoterapiden, egzersizden, ilaçlardan ve bazen de cerrahi işlemden ibaret. Bu tedavi yöntemleri sayesinde eklem hasarları en aza indirilebiliyor. Kireçlenme tipi romatizma tedavi yöntemleri ağrıyı dindirir ancak hastalık ilerlemeye devam eder. Ancak romatoid artritis gibi bazı durumlarda romatizmanın ilerlemesi yavaşlatılabiliyor hatta durdurulması bile söz konusu. Ağrının yoğunluğu ve süresi romatizmanın türüne ve ciddiyetine bağlı olarak değişebiliyor.
Geleneksel tıp
Belirli bir bölgedeki ağrılara, gerginliklere ve hareketsizliğe geleneksel 3 adımlı romatizma tedavisi uygulanıyor. Bu tedavi iltihaplanmayı ve ağrıyı engellerken, yaralı dokuların dinlenip kendilerini iyileştirmelerini de sağlar. Bu ilaçlarla birlikte egzersiz yapıldığında gücünüz ve hareketliliğiniz geri gelebilir
Eklemleri korumayı öğrenmek romatizma tedavisinin önemli bir parçası. Eklemlerinizi zorlayacak hareketlerden kaçınarak ya da hareket ederken en güçlü olan kaslarınızı kullanarak, bazı eklemlerinize destek sağlayarak eklemlerinizi korumanız mümkün. Aile hekiminiz de birkaç ağrı kesici önerebilir. Bunun yanında egzersiz, dinlenme, sıcak ve fizyoterapi de eklemlerinizin sağlığı için önemli.
Ağrıyı ve iltihaplanmayı azaltmak için romatizmanın hafif vakalarında aspirin ya da ibuprofen kullanılabiliyor. Paracetemol da kullanılabilecekler arasında. Daha ileri durumlarda doktorunuz kortizon içeren bazı ilaçlar önerebilir. Rahatlama süresi ve ağrısız geçen süre kişiden kişiye değişir.
Romatizmanın neden olduğu rahatsızlığın üstesinden gelebilmek için birçok çeşit cerrahi işlem var. Bunlardan biri hasar görmüş bağ doku zarının alınması. Vücut kendine yenisini üretebiliyor. Böylece sağlıklı yeni bir dokunuz olmuş oluyor. Bu işlem genellikle dizlerde çok yaygın olarak kullanılıyor. Ayaklardaki ya da boyundaki romatizma hasarları durumunda kemikler cerrahi işlemle alınabilir. Böyle bir ameliyattan sonra hareketleriniz kısıtlı olsa da işlem sayesinde ağrıdan ve damarlarınıza ya da sinir hücrelerinize gelebilecek hasardan kurtulmuş olursunuz.
Romatizma ağrısı ve iltihaplanma baş edilemez dereceye ulaştıysa ya da romatizmalı ekleminiz artık yerinden kıpırdamıyorsa çözüm cerrahi eklem transferinde olabilir. Günümüzde kalça ve omuz eklemleri yerinden çıkarılıp yerine protez eklemler koyulabiliyor. İşlemin aynısı el, bilek, parmak ve diz gibi küçük eklemler için de geçerli. Bu türden bir işlem hem hareketlerinizi kısıtlamıyor hem de daha işlevsel.
Romatizmanın en zorlayıcı yanı ise kişiyi ağrılarla yaşamaya hapsetmesi. Hekimlerin çoğu ağrılara rağmen antrenman yapılması yönünde tavsiye veriyor. Rahatlama ve beden-zihin terapileri yardımıyla romatizma ağrılarından en az derecede etkilenmeniz mümkün.
Sıcak ve dinlenme romatizmanın geleneksel tedavilerinden. Kısa süreli de olsa büyük rahatlık sağlıyor. Bununla beraber romatizması olan şişman kişilerin kilo vermesi de şart. Özellikle romatizmanın alt sırt, dizler ve bacakları etkilediği durumlarda fazla kiloların sırası değil. Kilo vermekte güçlük çekmeniz durumunda bir diyetisyen size bu konuda yardımcı olabilir.
Doktorunuzun önerdiği tedaviye ek olarak bir sıcak su torbası ya da sıcak bir banyo ağrılarınızın ve eklemlerinizin gerginliğinin yok olmasına yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz de eklemlerinizin işlerliğini yitirmemesi için olmazsa olmaz.
Romatizmayı önlemenin bir yolu yok. Ancak insanların çoğu romatizmanın hayatlarını olumsuz etkilemesini önleyebiliyor. Bunu da iyi planlanmış bir tedavi programıyla sağlayabiliyorlar. Bu tedavilerin içinde ilaçlar, egzersiz ve fizyoterapi var.
Etiketler: Romatizma, artrit, ağrı, eklem, ayak, buyun, iltihaplı, maranki, Saraçoğlu, romatizma, bitkisel, İstanbul, İzmir, doğadanderman, bursa, doğadan derman