Kabızlık Nedir?
Hepimizin hayatın her döneminde defalarca yaşadığımız kabızlık nedir? Hangi durumlarda doktora gitmeliyiz bu konular hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki makalemizi okuyunuz.
Genel olarak söylemek gerekirse, bir insan dışkılama esnasında zorlanıyorsa, yani bu işlevi uzun bir sürede ve efor sarf ederek gerçekleştiriyorsa bir kabızlık durumunun varlığından söz edilebilir. Öte yandan bir insanın bağırsaklarının normal şartlarda haftada en az üç kez boşalması kalın bağırsakların işlevlerini sağlıklı bir biçimde sürdürmeye devam etmeleri açısından önemlidir. Daha az sayıda dışkılama kalın bağırsağın son kısmında atılmadan bekleyen dışkının bir süre sonra sıvı içeriğinin giderek azalmasıyla sertleşmesine neden olmakta ve bu şekilde oluşan kitle daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Dışkılama işlevleri incelendiğinde insanların yaklaşık %90'ının günde üç kez ile haftada üç kez arasında dışkılama işlevinde bulundukları görülmektedir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı'na başvuran kadınların yaklaşık %10'u kabızlık sorunu yaşadıklarını belirtmektedirler. Yaş ilerledikçe bu sorunu yaşama olasılığı daha da artar.
Kabızlığın Belirtileri:
*Bağırsak hareketlerinde yavaşlık
*Seyrek tuvalete çıkma ve zorlanma
*Ikınmaya neden olan sert dışkı
*Kramp benzeri karın ağrıları
*Aşırı gaz ve şişkinlik hissi
*Bulantı, kusma ve gaz çıkarmada zorlanma
*İştah kaybı
*Ağız kokusu ve ağızda kötü tat
Ne Zaman Doktora Gitmeli?
Kabızlık oldukça sıkıntı verici bir rahatsızlık olmasına karşın genellikle sağlığı tehdit etmez ve uygun bir beslenme programıyla önemli ölçüde tedavi edilebilir. Ancak bazı durumlarda, başka belirtilerle birlikte görüldüğünde doktora gitmek ve acil yardım almak gerekebilir.
*3 haftadan uzun süren rahatsızlıklarda
*Bağırsaklarda hareket sırasında anüste şiddetli ağrılar varsa
*Yorgunluk gibi diğer belirtilerle birlikte görüldüğünde
*Rektal kanama varsa
*Tekrarlayan kusma görülüyorsa
*Ateş ve karın ağrısı varsa
Hemen doktora gidilmelidir.
Etiket: Kabızlık, bebek, peklik, doğadanderman, bursa, istanbl. bitkisel, maranki, saraçoğlu, saraç