Bağırsak Tembelliği Nedir?
Tıpta bağırsak tembelliği halk arasından kabızlık diye adlandırılan bu hastalık, genellikle beslenme alışkanlıklarının bozulması ve hareketsiz durmaktan kaynaklanmaktadır. Kişilerde bir hafta içinde üç defadan az olarak büyük tuvalete çıkmak, dışkıların parça parça çıkması ya da az miktarda kuru dışkılamayı kabızlık olarak tanımlayabiliriz. Kabızlık hastalığında, besinler kalın bağırsak kısmından makata kadar taşınır, dışkı kıvamını alır ve kişide büyük tuvalete çıkma ihtiyacı oluşur. Fakat bu dışkılar makata kadar ulaşamaz ise kişide dışkılama ihtiyacı oluşmaz. Yaşın ilerlemesi ile birlikte kişide kabız olma ihtimali daha da artmaktadır. Bunun nedeni ise, kişilerde yaşlılık ile birlikte, bağırsaktaki hareketliliğin yavaşlaması ve kasların zayıflamasıdır. Bunun sonucunda ise, kalın bağırsakta bulunan sindirilmemiş besinlerin makata iletilmesi daha fazla zamana neden olur ve dışkılar kuruyarak kabızlığa sebebiyet verir.
Bağırsak Tembelliğinin Nedenleri Nelerdir?
Yüksek miktarda alkol tüketimi
Fazla kafeinli içecekler tüketmek
Çok az su içmek
Çok az lifli gıdalarla beslenmek
Kişilerin hareketlerinde azlık
Uzun süre yatakta kalmak
Depresyon
Tiroid Hastalığı
Bazı ilaçlar
Parkinson, Alzheimer, felç, omurilik zedelenmesi gibi sinir sistemi hastalıkları
olarak sıralayabiliriz.
Bağırsak Tembelliğinin Belirtileri Nelerdir?
Kişilerde kabızlık çok kolay anlaşılabilmektedir. Fakat tuvalete çok sık çıkmamak kabızlık belirtisi olarak algılanmamaktadır. Normal bir insanın haftada 3 kez tuvalete çıkması kişide kabızlık olmadığını göstermektedir. Bağırsak tembelliği yani kabızlığın belirtileri ise;
Haftada 3 defadan az büyük tuvalete çıkmak
Büyük tuvaletinizi yaparken, kişide sık sık ıkınma ve zorlama hissi.
Kişin karın bölgesinde rahatsızlık hissetmesi ya da şişkinlik olmasıdır.
Bağırsak Tembelliğinde Şifalı Bitkiler ile Tedavi Yöntemleri
Bağırsak tembelliğinin tedavisinde şifalı bitkiler çok önemli yer tutmaktadır. Sindirim sistemimizi çalıştıran bitkilerde kabızlığın tedavisinde etkili olacaktır. Şifalı bitkilerden önce günlük yaşantınızda uygulayacağınız birkaç ufak kural ile kabızlığı önleyebilirsiniz. Bu kurallar;
Beslenmek alışkanlıklarınızı değiştirmeden düzenli olarak yemek yiyin.
Bol bol lifli yiyecekler ile sıvı tüketmeye özen gösterin
Spor yapın. Spor yapma imknınız yok ise, yürüme, bisiklete binme gibi fiziksel aktiviteleri yapabilirsiniz. Hareketli olmak kabızlığın baş düşmanıdır.
Tuvalete gitmeyi geciktirmeyin. Çünkü tuvalete gitmeyi ne kadar çok geciktirir iseniz, dışkınızda bulunan sıvılar geri emilerek dışkınızı kurutacak ve kabızlığa neden olacaktır.
Genel olarak kabızlığı gidermeye yarayan şifalı bitkilerle oluşan bazı yöntemler ise şunlardır.
Yöntem: Bir tatlı kaşığı sinameki otunu kaynattıktan sonra havanda dövünüz. Yemeklerden sonra bir tatlı kaşığı kadar yutunuz.
Yöntem: Bir tatlı kaşığı zeytinyağını içmeniz bağırsaklarınızı çalıştıracaktır
Yöntem: Kayısı veya Erik meyvesini kaynattıktan sonra suyunu içiniz.
Yöntem: Semizotunun çiğ yenmesi de kabızlığa iyi gelecektir.
Yöntem: Keçiboynuzu pekmezini sulandırdıktan sonra içiniz.
Yukarıdaki yöntemler tıbbi ilaçlardan daha fazla etkili olacaktır. Özellikle kabızlık konusunda şifalı bitkileri denemeniz yararınıza olacaktır.