Anal Fissürün Tedavisi
 
Anal Fissür için en uygun tedavi yöntemi evde gerçekleştirilebilir.
Fissürün onarımı veya kasların bütünlüğünün sağlanması cerrahi olarak sağlanıp makat kaslarının iyileşmesi sağlanabilir.
 
Erişkinler için 4-6 haftada tedavi ile iyileşme sağlanabilir ve cerrahi girişime gerek kalmayabilir. Fissür iyileşene kadar kabızlığı önlemek için çeşitli önlemler alınmalıdır. Dışkıyı yumuşatmak amacı ile doktorun önereceği ilaçlar verilebilir. Bol miktarda sıvı gıdalar verilmelidir.Fiziksel hareket, kabızlığın oluşma şansını azaltmaktadır. Ayrıca, kabızlığı önlemek için yüksek miktarda lif içeren bir diyet alınmalı ve bol su içilmelidir. Dışkının yumuşatılması ile birlikte çocukların yakınmaları geriler.
 
Makat etrafındaki ağrı ve kas spazmı rahatlatmak için, sıcak oturma banyoları ve sıcak uygulamalar faydalıdır.
Ağrıya karşı asetaminofen içeren ağrı kesici haplar veya sürülebilen anestetik ilaçlar kullanılabilir.
İyileşme sürecinde herhangi bir şekilde aktivite kısıtlaması yoktur.
 
Doğumdan sonraki ilk 3 gün yumuşatıcı krem ve Libalax veya Gliserin benzeri fitillerle fissür oluşumu önlenmeli. Anal fissür bir şekilde oluşmuşsa krem ve fitillere 7-10 gün devam edilmeli, ılık su oturma banyosu yapılmalı, ağrı varsa ağrı kesiciler verilmeli ve bol meyve, sebze tüketimi ile kabızlık önlenmeli.
 
Akut dönemde ilaçlarla tedavi denenir. İlaçla tedavide amaç hastaya ağrısız dışkılamayı sağlamaktır. Bunun için tuvalet öncesi ılık su oturma banyosu banyodan sonra anus bölgesine uyuşturucu merhem sürmek ve kabızlığın düzeltilmesi şeklindedir. Bu dönemde çatlak % 50 oranında tedavi edilebilir ancak kabızlığın devam etmesi halinde % 85 ihtimalle tekrar oluşur. 2-3 haftada istenen iyileşme sağlanmadıysa ağrı-kabızlık-anal spazm kısır döngüsü oluştuğunda artık ilaçlarla tedavi edilemeyeceğine yani müzminleştiğine karar verilir daha etkili tedavi yöntemlerine geçilir.
 
Bahsedilen tedavi seçeneklerine rağmen yakınmalarda bir değişiklik olmuyorsa, doktorunuza danışmalısınız.
 
Akut fissürlerde medikal tedavinin başarı şansı, sıkı bir uygulama ile % 80 dir. Ancak fissür kronikleşmiş ise, yani yara derin ve zemini çok sert ve bekçi meme gelişmiş ise ve fissür memenin altına ilerleyerek cilt yönünde delmiş ve fistül yapmışsa, bu tür tıbbi tedavi % 50 başarısız kalacaktır .
 
Tıbbi tedavilerde başarısızlığın bir başka sebebi de yanlış ilaçlar ve yanlış diyettir. Kronikleşmiş anal fissürde tedavi; tıbbi veya cerrahi yolla anal spazmın giderilmesi esasına dayanır. Tıbbi tedavi ile geçici rahatlama sağlansa da, kalıcı ve kesin tedavi cerrahi müdahale ile sağlanır. Ancak akut dönemde önce tıbbi tedavi denenmelidir.
 
Anal Fissürün tedavisi:
Makat kenarındaki kasın kısmi kesilmesiyle (lateral internal sfinkterotomi), basınç kalkacağı için fissür kendiliğinden kaybolacaktır.
 
Kronik Anal Fissürde
 
Cerrahi Tedavi
Hekimlikte kişisel bilgi, beceri ve tecrübenin çok gerekli olduğu konulardan biri; anal fissür, fistül ve hemoroidlerdir. Çünkü anüs anatomisi ve anal fonksiyonlar son derece hassas mekanizmalar üzerine kurulur. Örneğin, cerrahi girişimlerde anal mukozadan ve mukozal örtünün damarsal yastık ve valv görevi yapan dokudan biraz fazla alındığı takdirde İnkontinens, yani kaçaklar ve iyileşme sorunları olabilir. Hastaların en çok korktuğu husus, operasyon yüzündan olabilecek gaita kaçağı ve ağrıdır.
 
İdealize edilmiş enstruman ve tecrübeli hekim eli ile, ağrısız veya minimal bir ağrı ile, hem de lokal anestezi ile, gayet etkili ve başarılı " LİS yani Subkütan Lateral İnternal Sfinkterotomi" yapılabilir. Dış, yani eksternal sfinktere asla dokunulmaz. Gerekirse büyük bekçi memeler de alınır. Küçük memeleri almamalı, yoksa girişim sonrası ağrı olabilir. Bekçi memeler yerinde kalırsa zamanla küçük, yumuşak deri sarkıntılarına dönüşür, hiç bir sorun teşkil etmezler. Büyük bekçi memeler ise hijyenik sorunlara yol açacağı için alınmaları daha uygun olur.
Operasyon için herhangi bir ön hazırlık veya sonrası dönemde, 1 saatten daha fazla istirahati gerektirmez; yeme içmeye ara verilmez.
Poliklinik şartlarında, yani hastane yatışı ve narkoz gerekmeden yapılabilen bu küçük , fakat modern tedavi yöntemi ile; hasta hemen rahatlar ve fissür yarası da 1 hafta içinde sessizce kaybolur gider. Dikiş gerekmez, kanama olmaz, kaçak, nedbe veya çekinti olmaz. Ancak acemi ellerde nadir de olsa, eksternal sfinkterin de kesilmesine bağlı olarak gaz veya gaita kaçağı gelişebilir.
 
Komplikasyonlar:
Anal fissürün olası komplikasyonları arasında makat kaslarının zedelenip iyileşmemesi sonucu dışkı tutulamaması bulunmaktadır.
 
http://dogadanderman.com/bitkisel/greenstore-spalte.html
 
 
 
 
Etiketler: Anal füssür, makat, çatlak, basur, kabızlık, maranki, saraçoğlu, bursa, doğadanderman, doğadan derman, bitkisel