Böbrek Taşı Bitkisel Tedavi
 
Böbrek taşlarının düşürülmesi ve tedavisine destek olmak amacıyla doğanın mucizelerinden olan bitkilerden de faydalanılır. Bu bitkiler ve faydaları aşağıda belirtilmiştir.
 
*Ardıç Meyveleri (Taneleri): Ardıç taneleri böbrekleri daha fazla harekete geçirir ve böbreklerdeki,idrar kesesindeki ve safra kesesindeki bakterileri yok eder. Böbreklerindeki taşları, kristalleşmeyi ve atıkları bir araya getirerek toplayan herhangi birinde aynı zamanda bakteri ve muhtemelen iltihap bulunur. Ardıç taneleri böbrek temizleme ve böbrek taşlarısorununda katkı sağlayabilecek bir bitkidir.
 
*Mısır Püskülü:Mısır püskülünden yapılan çay böbrek iltihaplarına ve taş yapıcı idrar yollarırahatsızlıklarında kullanılmaktadır.
 
*Limonata: Araştırmalarda limon suyunun bazı taşların meydana gelmesini engellediği tespit edilmiştir. California Üniversitesince yapılan araştırmaya göre limonatadaki sitrat böbrek taşına karşı etkili olmaktadır. Bu yüzden sıvı gereksiniminin bir bölümü limonata şeklinde alınabilir. Kalsiyum taşları oluşturan kişilerin (oksalat ve fosfat) sadece idrar ve böbreklerinde fazla kalsiyum bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda, sitrat düzeyleri de düşük görünüyor. (kalsiyum taş oluşumunu engelleyen bir sitrik asit formu) Sitrat düzeyisuya limon suyu eklenerek yükseltebilir. University of California’daki araştırmacılar, sulandırılmış 120 ml. limon suyu içmenin böbrek taşlarını büyük ölçüde azalttığını bulgulamıştır. Limon suyu bazı ilaçların emilimini artırabildiği için ilaçlarla aynı anda içilmemeli. İlaç içildikten 2 saat önce yada sonra limonatanın içilmesi öneriliyor.
 
*Ayı Üzümü Bitkisi (Uva Ursi): Ayı üzümü bitkisi böbreklerin zehrini dışarı atmaları ve böbreklerin çalışmalarını hızlandırması için etkili olan bitkilerden biridir. Kullanılan bölümler yapraklardır.
 
*Kara Hindiba Yaprağı:Birçok etkili bitki ile birlikte, karahindiba da dünyanın çoğu ülkesinde yaygın bir yabani ottur. Karahindibanın yaprakları böbrekleri hızlı çalıştırmakta mükemmeldir. Yaprakları olgunlaşmalarının zirvesindeyken kullanılır, çünkü bu, phyto-kimyasalların çoğunun yapraklarda bulunduğu zamandır. Böbrek kumu bir araya geldiklerinde taş olacak küçük kristallerin geçişidir. Böbrek taşı olanlar ya da böbrek taşı olmayan insanlar da belli oranlarda kristal dökerler. Kristallerin geçişi yoğunsa bazen taş düşürme ağrısına neden olabilirler. Rafine karbonhidrat ve hayvansal protein açısından zengin ama lif bakımından yetersiz bir beslenmenin kalsiyum oksalat adlı böbrek taşının oluşumunda etkisinin olduğu ifade ediliyor. Yine B vitamini ve magnezyum eksikliği kalsiyum oksalata neden olabilir. Siyah çay, kahve, çikolata, yer fıstığı ve ıspanak gibi yeşil yapraklısebzeler yüksek miktarda oksalat içerirler.
 
*Chanca Piedra Güney Amerika’nın yağmur ormanlarında yetişen bir bitki olan Chanca Piedra’nın İspanyolca anlamı “taş kıran”dır. Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde, “quebra-pedra” veya “arranca-pedras” adlarıyla bilinir. Her ikisi de “taşları kırmak” anlamına gelir. 1960’lı yıllardan itibaren, Chanca Piedra’yla ilgili çoksayıda çalışma yayınlanmıştır. Brezilya’da yapılan bir çalışmaya göre, chanca piedra’nın terapötik etkisi, taşların biçimini ve dokusunu, daha kırılgan bir hale sokabilme özelliğinden kaynaklanmaktadır. 1999 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, bitkinin kalsiyum oksalat kristalleri üzerindeki engelleyici etkisinin güçlü olduğunu ve mevcut taşların boyutlarını küçültebildiğini onaylamışlardır.
 
*Magnezyum ve B6 Vitamini Magnezyum takviyeleri, böbrek taşı oluşumunu engelleme yeteneği ile bağlantılıdır. Sağlıklı böbreklere sahip bireylerde, magnezyumun, idrarda kalsiyum oksalat kristallerin formasyonuna engel olacak bir alkalik ortam yaratarak taş oluşumunu azalttığırapor edilmiştir. Aynı zamanda, çalışmalar da magnezyum eksikliği yaşayan hayvanların, böbreklerinde normalden daha fazla kalsiyum oksalat biriktirdiklerini göstermiştir.Böbrek taşından muzdarip hastalara potasyum-magnezyum sitrat vermenin yeni taş oluşumunun önüne geçtiğine tanık olmuşlardır. 
 
Etiketler: Böbrek, taşı, üre, kum, idrar, bursa, doğadanderman, doğadan derman, bitkisel, maranki, saraçoğlu